Oblíbený černý čaj


Čaj je jedním z nápojů, který se pije po celém světě a snad nikdo si bez něj nedokáže představit svůj den. Během zimy oceňujeme horký čaj jako něco, co nás příjemně zahřeje a co nám dodává pocit bezpečí, když venku sněží a fouká vítr. Naopak během horkých letních měsíců jsou ledové čaje snad tím nejoblíbenějším a nejčastěji nakupovaným nápojem ve všech supermarketech, ale i v různých restauracích. To, co dělá z čaje tak oblíbenou tekutinu, je možnost vybrat si z různých druhů.

čajové sáčky

Druhy čaje jsou opravdu nepočitatelné a nepřeberné. Pokud bychom se zaměřili na čaje opravdové, které jsou vyrobené z listů čajovníku, můžeme jako příklad za všechny zmínit čaj černý. Černý čaj obsahuje určité množství teinu, což je látka s obdobným účinkem jako kofein v kávě. Dodává nám tak energii, a proto je černý čaj vhodný v ranních hodinách, abychom se lépe a rychleji probudili. Po dlouhodobé konzumaci se ale tento účinek trochu vytrácí a může se stát, že už na sobě později příval energie vůbec neucítíme. Kromě toho jsou v černém čaji obsaženy třísloviny, které pomáhají proti průjmu. Někteří lidé také zmiňují to, že je jim celkově po ranní konzumaci černého čaje lépe, že dojde k určité synchronizaci zažívacího traktu.

čínský černý čaj

Tento účinek ale nebyl nijak spolehlivě vědecky vysvětlen a potvrzen. Černý čaj můžeme pít s různými ochucovadly. Běžně se čaj pije s citronem a medem. V této kombinaci je pak chutný jako teplý, ale i jako studený. Někteří z nás jej pijí také s kapkou mléka, které černý čaj příjemně zjemní. Říká se, že se mléko do čaje začalo přidávat pro to, že Angličané nedokázali vyrobit dostatečně kvalitní šálky a když do nich horký čaj nalili, hrníčky popraskaly. Proto se do šálu nejdříve nalilo studené mléko a až poté teplý čaj. Jestli je toto pravdou je otázkou, ale příběh je to jistě zajímavý.